2015 - 2016
Μέσα στα βιβλία της Ιστορίας αλλά και στις γνώσεις των Πατρινών, τα γεγονότα της Επαναστάσεως του 1821 που έλαβαν χώρα στην πόλη μας παραμένουν άγνωστα ή συγκεχυμένα. Η τοπική ιστορία φιλοξενεί ωστόσο σελίδες μεγαλείου, ηρωισμού αλλά και προδοσίας, εμφύλιας διαμάχης, ανταγωνισμών, ξένων και Ελλήνων που καταδίκασαν την Πάτρα, αν και πρωτοπόρο στην εξέγερση να παραμείνει ουσιαστικά σκλαβωμένη μέχρι το 1828 και να ελευθερωθεί τελικά από το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα.
Υπό την έννοια αυτή η ιστορία των Παλαιών Πατρών κατά την εθνεγερσία απεικονίζει εν σμικρώ την ιστορία όλης της Ελλάδας. Για αυτό και η ενασχόληση των μαθητών μας της Στ΄ τάξεως του σχολείου μας με αυτή δεν είχε μόνο αυστηρά γνωστικό αλλά και έντονα παιδευτικό χαρακτήρα.
Το αποτέλεσμα της ενασχόλησης παρουσιάζουμε στο κοινό της πόλεως μέσα από μια πρωτότυπη, ειδικά γραμμένη για την περίσταση, θεατρική παράσταση με τον τίτλο «Πατρέων έγερσις». Για να βρούμε την ευκαιρία να μάθουμε, να εντρυφήσουμε, να προβληματιστούμε.
Η παράσταση θα ανεβεί την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016 στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Εστίας Πατρών, Κανάρη 58 πάνω από την Διακίδειο Σχολή Λαού με ελεύθερη είσοδο για όλους.
Δύο σχεδόν μήνες μετά την παρουσίασή της στο κοινό της Πάτρας ήρθε η ώρα να παρουσιάσουμε το βίντεο της παραστάσεώς μας.
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Νίκο Καστανά, γονέα μαθητών του 6ου Δημοτικού Σχολείου, που αφιλοκερδώς έκανε τη λήψη και το μοντάζ της παραστάσεως με 4 κάμερες και απολύτως επαγγελματική ποιότητα.
Ώρα να δούμε (όσοι δεν το είδαν) να θυμηθούμε (όσοι το είδαν) και να απολαύσουμε (όλοι μαζί).
Αγαπητοί μας μαθητές-ηθοποιοί και πάλι συγχαρητήρια!
Τελευταίες οδηγίες...
Πατρέων έγερσις
Μέσα στην κατάμεστη, από τους γονείς τους αλλά και το κοινό της Πάτρας, αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας Πατρών οι μαθητές της Στ Δημοτικού του 19ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών παρουσίασαν την πρωτότυπη θεατρική παράσταση «Πατρέων Έγερσις» αναφερόμενη στα εν Πάτραις γεγονότα κατά τη διάρκεια των ετών της Ελληνικής Επαναστάσεως.
Οι μικροί μαθητές, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προσδοκίες που δημιουργούσαν η ηλικία και οι θεατρικές εμπειρίες τους, κατάφεραν να ανταποκριθούν στο απαιτητικό κείμενο της παραστάσεως και να ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια των θεατών σκηνές από τα γεγονότα της επαναστάσεως στην Πάτρα.
Η «Νύχτα της Ντογάνας» όπως χαρακτηριστικά ονομάστηκε από το συγγραφέα η νύχτα της 23ης προς 24η Μαρτίου 1821, οπότε οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων οδήγησαν σε πυρκαγιά που κατέστρεψε σε μεγάλο μέρος την πόλη, αλλά και η Ορκωμοσία της 25ης Μαρτίου στο χώρο της σημερινής πλατείας Αγίου Γεωργίου από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, η Διακήρυξη προς τους προξένους των Μεγάλων Δυνάμεων από το συγκροτηθέν Αχαϊκό Διευθυντήριο, οι ανταγωνισμοί μεταξύ προκρίτων και του φλογερού τσαγκάρη-στρατηγού Παναγιώτη Καρατζά και τέλος η προδοσία του Άγγλου προξένου Γκριν συγκρότησαν τα γεγονότα της Α΄ πράξεως του έργου που χρονολογικά τελειώνουν μαζί με το θέρος του 1821.
Η Β΄ πράξη του έργου αναφέρεται στην διαμάχη Κουμανιωταίων-Καρατζά για την ευθύνη του δεύτερου στην υποτιθέμενη εκ φιλίων πυρών δολοφονία του Σταμάτη Κουμανιώτη, στη ετοιμασία του Κολοκοτρώνη έξω από τη Γαστούνη για την πολιορκία της Πάτρας και τέλος στη θρυλική μάχη του Σαραβαλίου μάχη που έλαβε χώρα σε τρεις τουλάχιστον διαφορετικές τοποθεσίες έξω από την Πάτρα με κυριότερη τη Μονή Γηροκομείου.
Η περίλαμπρη και αναπάντεχη νίκη, προσωπικό κατόρθωμα του Γέρου του Μωριά δεν θα φέρει ωστόσο τους αναμενόμενους καρπούς αφού η απόφαση της Κυβέρνησης και μάλιστα προσωπικώς του Κωλέτη θα απομακρύνει την κρίσιμη στιγμή τον Κολοκοτρώνη από το χώρο της Πάτρας.
Αυτή η αναπάντεχη ανατροπή, οδυνηρή αλλά δυστυχώς αληθής θα επισκιάσει το τέλος του θεατρικού έργου αφήνοντας στους θεατές μια γεύση γλυκόπικρη αλλά εξόχως διδακτική.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου π. Χριστοφ. Μυτιλήνης ο οποίος και επισφράγισε την εκδήλωση, ο κ. Θεοδ. Μπαρής Προϊστάμενος Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτ. Ελλάδος, ο κ. Νικολ. Δελέγκος Σχολικός Σύμβουλος Α’ Περιφερείας, ο πρόεδρος της Χριστιανικής Εστίας Πατρών κ. Γεωργ. Καραγεωργόπουλος, ο π. Γερασιμ. Στανίτσας προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίας Βαρβάρας όπου και βρίσκεται το σχολείο μας.
Ακριβώς πριν την παράσταση παρουσιάστηκε ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό βίντεο του φιλολόγου λυκειάρχου κ. Γιακουμή Γεωργίου σχετικά με τα γεγονότα της Μάχης του Σαραβαλίου. (Δες το εδώ)
Την εκδήλωση κάλυψε ο τηλεοπτικό σταθμός Λύχνος ενώ σύντομα θα αναρτηθεί στο ιστολόγιό μας η πολυκάμερη λήψη της εορτής.